Helge Haugsgjerd ART

De kubistiske kvinnene

Noen av skissene til "De kubistiske kvinnene" er bevart

Skisse

Skisse

Det endelige bildet var montert eller malt direkte på veggen I Oslo Trygdekasse.

Verken bildet eller dokumentasjon om det har vært mulig å oppdrive, så utsmykningen har sannsynligvis gått tapt etter diverse ombygginger og nye eie/leie-forhold.

 

DE KUBISTISKE KVINNENE hadde lenge vært et problem. Maleriet skulle dekke langveggen i kantina i Oslo Trygdekasse, og hvordan var det mulig å lage et utkast uten at det ble stort?
Man kan ikke bare forstørre en skisse!

Datteren skjønner selvfølgelig det. Men når utkastet er nakne damer som byr seg fram og de dekker hele langveggen og vinduet i stua?

Det går ikke. Datteren holder på sitt, for nå venter hun syklubben og sammen skal de strikke sokker til de fattige hedningene. Faren som er ateist og sønn av en emissær, vil slettes ikke ha besøk av Santalmisjonens syklubb og klokkerens kone som organiserer det hele. Men han er svak for sin datter og gir seg til sist. Bildet blir heist opp i taket. Men selvfølgelig må klokkerens kone se opp og spørre om hvorfor bildet med  d i s s e
… (huff) ….
henger i taket. Og faren, som har overhørt samtalen, blir nå hissig og plommerød som strikketøyet til datteren og svarer:
- Det er for at kvinnene skal komme nærmere gud.

Etter denne episoden ble bildet lagret på låven til forpakteren, godt tildekket og med blindramma ut.